Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Co víte o koum-kuatu?

Rate this post

Příspěvek od bylinkářky Evy.

KUMKVAT  nebo-li zlatý pomeranč se pěstuje na Korfu od 19. století kdy sem byl přivezen britským argronomem Merlinem. Je to strom, který patří mezi citrusy a jeho výška nepřekračuje 2,5 m. Jeho plody jsou malé a podlouhlé /velikostí a tvarem připomínají velké olivy/. Mají tenkou pomerančovou kůru, která se konzumuje, plody jsou dlouhé 2 – 4 cm a průměr 3 – 5 cm. Kůra je sladší narozdíl od dužiny, která je trpko-kyselá. Kumkvat je odolný proti chladu a vydrží mnohem více než jiné citrusy. V Řecku se pěstuje především na Korfu, /i ostatních Ionských ostrovech/ konkrétně na Korfu v severní části ostrova v údolí Nymfes, kde půda i mírné klima a voda této oblasti blahodárně působí  k jeho růstu.

Toto ovoce se používá v cukrářství , k výrobě marmelád a hlavně k výrobě lahodných likérů. Kvete uprostřed léta a ovoce zraje v prosinci. Zěmě původu kumkvatu je Čína, kde se pěstuje už od 12. Století.

Je zdrojem vitaminů  A, B, C a

minerálů: vápníku, mědi, draslíku, mangamu, železa, zinku a selenu

Toto ovoce se konzumeje celé nebo jej nakrájíme na male plátky do salátů.

Výrobky z kumkvatu patří k typickým suvenýrům z Korfu, několik rodinných podniků zde vyrábí likéry, např. oranžový, který je vyrobený z kůry ovoce a světle žlutý likér, který se vyrábí z dužiny kumkvatu.

Na zdraví

                 Eva Nechvílová

4 Comments

  • ostrovanka
    Posted 15.1.2016 at 16:21

    vis, co je zajimave, evo? ja jsem si myslela, ze se kumkvat pestuje fakticky jen na korfu, a pak jsme byli v neapoli a tam se prodavaly produkty z kumkvatu. vsichni nam davali ochutnat a rikali, jak je to skvele, ze je to jejich specialita. dokonce jsme dostali v nejakem baru cerstve vetvicky s ovocem, ktere bylo malicko vetsi nez tady. a tak kumkvat zacina byt popularni a to je bezva, protoze je dobry a zdravy! mohla bys jeste napsat, k cemu je dobry? protoze vsichni vime, ze vitaminy a zelezo atd, jsou zdrave, ale na co presne je zdravy kumkvat by bylo urcite zajimave. diky!

    Odpovědět
  • Lada
    Posted 18.1.2016 at 15:35

    Dobry den, nemate nahodou recept na marmeladu?

    Odpovědět
  • Eva
    Posted 31.1.2016 at 21:01

    [1]
    Díky vláknině může zabránit vysoké hladině cholesterolu
    díky vápniku je vhodný na kosti a zuby
    železo nezbytné pro tvorbu červených krvinek
    je bohatý na silice limonen s významnými protinádorovými vlastnostmi

    Odpovědět
  • Eva
    Posted 31.1.2016 at 21:07

    [2]
    Recept na marmeládu:
    1 kg kumkvatu
    1kg cukru
    šťáva z jednoho citronu
    Přibližně 5 minut vaříme kumkvat, přecedíme a znova vaříme v čisté vodě cca 5 minut 5 až 6x takto provádíme abysme se zbavili hořkosti. Poté necháme vychladnout, nakrájíme a zbavíme se pecek. Do hrnce vložíme 3 hrnky vody, kumkvat a 1 kg cukru, vaříme tak dlouho než dostatečně zhoustne a nakonec přidáme šťávu z jednoho citronu. Doporučuji pouze z chemicky neošetřeného kumkvatu…..

    Odpovědět

Leave a Comment

0.0/5