Příspěvek od bylinkářky Evy.
KUMKVAT nebo-li zlatý pomeranč se pěstuje na Korfu od 19. století kdy sem byl přivezen britským argronomem Merlinem. Je to strom, který patří mezi citrusy a jeho výška nepřekračuje 2,5 m. Jeho plody jsou malé a podlouhlé /velikostí a tvarem připomínají velké olivy/. Mají tenkou pomerančovou kůru, která se konzumuje, plody jsou dlouhé 2 – 4 cm a průměr 3 – 5 cm. Kůra je sladší narozdíl od dužiny, která je trpko-kyselá. Kumkvat je odolný proti chladu a vydrží mnohem více než jiné citrusy. V Řecku se pěstuje především na Korfu, /i ostatních Ionských ostrovech/ konkrétně na Korfu v severní části ostrova v údolí Nymfes, kde půda i mírné klima a voda této oblasti blahodárně působí k jeho růstu.
Toto ovoce se používá v cukrářství , k výrobě marmelád a hlavně k výrobě lahodných likérů. Kvete uprostřed léta a ovoce zraje v prosinci. Zěmě původu kumkvatu je Čína, kde se pěstuje už od 12. Století.
Je zdrojem vitaminů A, B, C a
minerálů: vápníku, mědi, draslíku, mangamu, železa, zinku a selenu
Toto ovoce se konzumeje celé nebo jej nakrájíme na male plátky do salátů.
Výrobky z kumkvatu patří k typickým suvenýrům z Korfu, několik rodinných podniků zde vyrábí likéry, např. oranžový, který je vyrobený z kůry ovoce a světle žlutý likér, který se vyrábí z dužiny kumkvatu.
Na zdraví
Eva Nechvílová
vis, co je zajimave, evo? ja jsem si myslela, ze se kumkvat pestuje fakticky jen na korfu, a pak jsme byli v neapoli a tam se prodavaly produkty z kumkvatu. vsichni nam davali ochutnat a rikali, jak je to skvele, ze je to jejich specialita. dokonce jsme dostali v nejakem baru cerstve vetvicky s ovocem, ktere bylo malicko vetsi nez tady. a tak kumkvat zacina byt popularni a to je bezva, protoze je dobry a zdravy! mohla bys jeste napsat, k cemu je dobry? protoze vsichni vime, ze vitaminy a zelezo atd, jsou zdrave, ale na co presne je zdravy kumkvat by bylo urcite zajimave. diky!
Dobry den, nemate nahodou recept na marmeladu?
[1]
Díky vláknině může zabránit vysoké hladině cholesterolu
díky vápniku je vhodný na kosti a zuby
železo nezbytné pro tvorbu červených krvinek
je bohatý na silice limonen s významnými protinádorovými vlastnostmi
[2]
Recept na marmeládu:
1 kg kumkvatu
1kg cukru
šťáva z jednoho citronu
Přibližně 5 minut vaříme kumkvat, přecedíme a znova vaříme v čisté vodě cca 5 minut 5 až 6x takto provádíme abysme se zbavili hořkosti. Poté necháme vychladnout, nakrájíme a zbavíme se pecek. Do hrnce vložíme 3 hrnky vody, kumkvat a 1 kg cukru, vaříme tak dlouho než dostatečně zhoustne a nakonec přidáme šťávu z jednoho citronu. Doporučuji pouze z chemicky neošetřeného kumkvatu…..